Kylien yhteistyö

Kylän valopää

Sarkolan ja Taivalkunnan yhteinen kylälehti jaettiin lapsille kummankin kylän koulun viimeisessä kevätjuhlassa.

Kuvakaappaus Sarkolan ja Taivalkunnan yhteisen kylälehden kannesta.

Kuvakaappaus Sarkolan ja Taivalkunnan yhteisen kylälehden kannesta. 

Nokian Uutiset 12.6. 9:00

OLEN asunut Taivalkunnassa pian 45 vuotta. Koko tämän ajan olen ollut aktiivisesti mukana kylätoiminnassa ja saanut kokea rikkautena Sarkolan ja Taivalkunnan kylien yhteistyön. Varsinkin kouluasioissa läheinen yhteistyö on korostunut vuosikymmenet, mistä olen ollut kiitollinen.

Yhteiset, tärkeät ja ponnistustakin vaativat asiat tuovat luonnostaankin yhteenkuuluvuutta. En tiedä idean keksijää, mutta tänä keväänä Suoniemen maa- ja kotitalousseura ry tarjosi kylällemme uudenlaista yhteistyötä, jonka luonnollisesti otimme kiitollisuudella vastaan.

Sarkolan ja Taivalkunnan koulujen viimeisissä kevätjuhlissa jaettiin oppilaille näiden kahden kylän yhteinen, juuri ilmestynyt kylälehti. Ajatuksena oli, että oppilaat saivat muistoksi omasta koulustaan henkilökohtaisen lehden, jonka toivon omalta osaltaan säilyttävän ja jopa lisäävän kiinnostusta yleisestikin lehtiä, kirjoja ja kirjoitettua sanaa kohtaan. Lisäksi toivon julkaisun syventävän kauniita muistoja kunkin oppilaan ensimmäisistä kouluvuosista.

”Pienet erot asuinpaikkojen välillä eivät rajoita yhteistyötä, vaan mahdollistavat nähdä asioita laajemmin.”

Lehti jaetaan myös kylien jokaiseen talouteen. Lehti kertoo kyläkoulujen pitkästä historiasta ja lisäksi mukana on nykyisten ja entisten oppilaiden ajatuksia ja muistelmia. Lehden toimikunta ehdotti minulle, että kirjoittaisin Taivalkunnan koulun historia- ja profiiliosuuden ja muun vastaavan. Nuo asiat ja tapahtumat ovat minulle hyvin tuttuja ja läheisiä, joten mielelläni ja kiitollisena otin tehtävän vastaan.

Näillä kahdella kylällä on paljon yhteisiä ajatuksia, mutta myös useita eroavaisuuksia sijainnin, historian ja elinolojen suhteen. Pienet erot asuinpaikkojen välillä eivät rajoita yhteistyötä, vaan pikemminkin mahdollistavat nähdä asioita laajemmin.

Rakentavaa keskustelua ja yhteistyötä olisi mielestäni mahdollisuus lisätä nykyisestä kaupunkimme jokaisessa toiminnassa. Näin lisäisimme ymmärrystämme toisiamme kohtaan entistäkin paremmin ja laadukkaammin.

Kaikesta yhteistyöstä kaikkien kanssa kiittäen.

Olli Sorva

Sarkolan ja Taivalkunnan kylälehti on luettavissa myös Virta-kirjaston lehtienlukusalissa.