Alla oleva vetoomus on toimitettu kaupunginjohtajalle, hallituksen puheenjohtajalle, lautakunnan puheenjohtajalle ja sivistysjohtajalle. Vetoomus on laitettu myös kouluverkkoselvityksen palautesivulle.

VETOOMUS TAIVALKUNNAN KOULUN SÄILYTTÄMISEN PUOLESTA

Taivalkunnan koulu on rakennettu vuonna 1922 lahjatontille. Koulussa on 2,5-metrinen graniittikivijalka ja runko on hirttä. Rakennuksessa ei ole home-ja sisäilmaongelmia. Koulu on erinomaisessa kunnossa, kuten voimme todeta vuoden 2015 kouluverkkoselvityksestä (taulukko 29). Kuntoluokka oli silloin 78 % ja tämän selvityksen jälkeen koulussa on vielä tehty ikkunaremontti. Uudessa kouluverkkoselvityksessä on koulun kunto määritetty virheellisesti tyydyttäväksi. Selvityksessä ei ole lainkaan otettu huomioon 2000-luvulla tehtyjä kattavia sisä- ja ulkoremontteja.

Koulua on hyvin ylläpidetty ja remontoitu viime vuosina. Koulu on erinomaisessa kunnossa.  Vuoden 2015 selvityksen mukaan vuosittaiset kiinteistökulut ovat 58 000 euroa, joka on 5,85e/neliö/kk. Nokian koulujen keskiarvo on 6,26e/neliö/kk. Vuoteen 2022 mennessä välittömiä investointitarpeita ei mielestämme ole.

Kouluverkkoselvityksessä oli tarkoitus tehdä palveluverkkoselvitys tulevaisuuden tarpeisiin. Esityksessä ei kuitenkaan ole otettu huomioon Kohmalan aluetta, jonka kaavoitus on jo aloitettu. Alueelle on suunniteltu 1000 asukkaan asuinalue. Tämä luonnollisesti aiheuttaa suurta painetta Etelä-Nokian kouluille. Lisäksi kaupunginhallituksen kaavoitusjaosto on 12.10.2016 hyväksynyt Nokian kaupungin maapoliittisen ohjelman, joka ohjaa haja-asutusalueiden rakentamista jo olemassa olevien kylien yhteyteen. Näiden kaupungin jo tekemien päätösten perusteella tulee todennäköisesti Taivalkunnan koulun oppilasennuste olemaan suurempi kuin selvityksessä on esitetty. Tämän hetken oppilasennusteen perusteella ei siis voi tehdä kouluverkkoon liityviä päätöksiä, vaan asiaan voidaan palata vasta kun nähdään, em. toimien vaikutus Taivalkunnan kylän lapsien lukumäärään.

Palveluverkkoselvityksessä esitetään mahdollisuutta yhdistää Taivalkunnan koulu Nokian kouluun. Esityksen perusteella henkilöstökuluissa ei syntyisi säästöä, vaan päinvastoin esityksen s. 64 taulukon perusteella opettajien kokonaismäärä kasvaisi nykyiseen kouluverkkoon verrattuna, mikäli Taivalkunnan ja Vahalahden oppilaat siirrettäisiin Nokian kouluun. Esityksen mukaan yhdistetyssä koulussa lv.19-20 olisi 18 opettajaa, kun erillään olevissa kouluissa opettajia olisi yhteensä 16.

Sivistysjohtaja kertoi kuntalaisillassa, että Nokian koulun tiloihin voisi mahdollisesti rakentaa 3 luokkatilaa. Näissä tiloissa toimii tällä hetkellä Pirkan opisto.  Onko selvityksessä huomioitu mitä maksaisi näiden uusien luokkien tekeminen sekä mitä maksaisi uusien tilojen hankkiminen sekä niiden remontoiminen Pirkan opiston tarpeisiin sopiviksi.

Taivalkunnan koulu toimii lahjoitustontilla ja jos koulun toiminta lakkaa, tontti siirtyy lahjoittajalle. Selvityksessä mainittua kertaluonteista myyntituloa koulukiinteistöstä kaupungin lienee mahdotonta saada olemassa olevien asiakirjojen perusteella.

Näiden edellä mainittujen asioiden perusteella voidaankin todeta, että mitään taloudellista edellytyksiä Taivalkunnan koulun yhdistämiseen Nokian kouluun ei mielestämme ole.

Uusi opetussuunnitelma korostaa yhteisöllisyyttä, joka pienessä koulussa toteutuu luonnostaan, kun oppilaat toimivat yli luokkarajojen. Taivalkunnan koulussa on jo aiemminkin ollut tärkeänä toimintatapana oppilaan osallistaminen, jota uusi opetussuunnitelma korostaa. Tämä korostuu etenkin yrittäjyystoiminnassa. Yrittäjyyskoulu on saanut sekä kansallista- että kansainvälistäkin huomiota. Edellinen rehtori Kari Haikonen kävi pyynnöstä Tanskassa esittelemässä Taivalkunnan yrittäjyyskoulua.  Kantri ry palkitsi Taivalkunnan yrittäjyyskoulun vuoden hankkeena 2011.  Yrittäjyyskoulun saavutuksia ovat myös kaksi peräkkäistä (2012 ja 2015) yleisöäänestyksellä tullutta voittoa Nokian messujen parhaana messuosastona.

Opetussuunnitelma korostaa myös yhteistyötä lähiympäristön toimijoiden kanssa. Tämäkin on olennainen osa Taivalkunnan koulun toimintaa. Koululla on useita yrityskummeja, joista osa on kutsunut oppilaita yritysvierailuille tai käynyt koululla esittelemässä yritystään ja ammattiaan.

Yksi yrityskummeista on River Golf. River Golfin ja Taivalkunnan koulun hedelmällisen yhteistyön seurauksena Taivalkunnan koulusta muodostui Suomen ensimmäinen Golfkoulu. Myös Golfkoulu on saanut osakseen kansallista huomiota. Koulu on Suomen ensimmäinen golfkoulu, jonka Golfliitto palkitsi vuonna 2012 vuoden golftekona.

Taivalkunnan koulu on kaupungin ainoa lähipalvelu ja siten suuri merkitys koko Taivalkunnan kylän asukkaille. Koulun piha on kylän lapsien ainoa yhteinen leikki- ja liikuntapaikka. Koulukiinteistö on myös kyläläisten ainoa mahdollinen kokoontumis- ja harrastuspaikka.

Toivomme, että Taivalkunnan lapset saavat edelleen käydä koulua turvallisesti lähellä olevassa omassa koulussaan ja jatkaa opettajien kanssa ansiokasta ja mainetta keräävää yrittäjyys- sekä golfkoulu-toimintaa.

Herääkin kysymys, olisiko Nokian kaupungin imagolla varaa luopua tällaisesta positiivisen maineen luojasta?

Tervetuloa tutustumaan koululle oppilaiden pitämään Kyläkahvilaan 25.11 tai 2.12 klo 12-13.30 sekä vanhempien ja lasten yhdessä järjestämille Kaamosmarkkinoille 27.11. klo 13-15.

Taivalkunnan koulun vanhempainyhdistys

Katja Kallio, pj

041 4425 494

katja.kallio(at)tampere.fi

 

Taivalkunnan kylät ry

Olli Sorva, pj

050 5603 808

olli.sorva(at)nokiansahkotalo.fi